torstai 5. heinäkuuta 2007

Jotakin hyvää, mutta myös huonoa...

Piiitkän aijan jälkeen XX oli taas tulilla ja tulipahan heitettyä pieni lenkkikin, ilman katteita tosin. Jo vähän hymyilyttikin.

Mutta sitten hymy hyytyi :-( Vasemman puoleinen etustefa vuotaa "jonkin verran", eli melko reippaasti.... o-ou. Täytyy kokeilla negatiivikonstia ensiksi, mutta lähteä taas kiertämään mopoliikkeet, josko löytyisi hyllystä tai nopeasti tilaamalla uudet stefat. Vaihtotyö sitten taitaakin jäädä ITSELLE.

Jarrujen ilmauksen viimeistely vielä, takajarrussa on ilmakupla jossakin välissä. Oli takajarrujen teho sen verta ohkainen. Etujarrut nappaa jo jotenkin, tosin takajarrun kulpa vaikuttaa hivenen eteenkin.


Tässäpä on nyt se kamerateline. Ei testattu vielä käytössä.

keskiviikko 4. heinäkuuta 2007

26.6.2007 Lähtötunnelmia

Taustaa: Joulun jälkeen sairastaessani syksyllä murtunutta ja leikaatua nilkkaani, HeikkiL vihjaisi olevan tilaa Tunisian reissulle. Pieni piru valtasi heikkona hetkenä mieleni... siispä varaamaan ensimmäistä laivamatkaa Helsingistä Saksaan.

Matkavaraukset: Finnlinesilta varasin yhden hengen B-luokan hytin, lienekö sattunut Heikin vierestä... Tammi-helmikuun vaihteessa tulivat myyntiin liput Välimeren ylitse. Varasimme Heikin kanssa yhteisen 4 hengen hytin kolmelle hengelle. Maaliskuussa ajellessani poikani Roopen kanssa Kuopiosta Iisalmeen vihjaisin olevani menossa kesällä moottoripyörällä kuukaudeksi Euroopan ja Afrikkaan ja utelinpa josko häntä kiinnostaisi moinen matka. Hetken mietittyään kuukautta moottoripyörän päällä, Roope ilmoitti lähtevänsä mukaan. Laivayhtiöt saivat yhden lisämatkustajan helposti hyttiin. Itämeren ylitys maksoikin Roopen osalta vajaa 10 euroa! Varausmaksut makseltiin ja tulipahan lopulta viimeisetkin matkojen maksut. Nyt ei enää ollut mahdollisuutta perääntyä. Matka alkaa tiistai iltana 17.7. Helsingistä, Travemundessa ollaan seuraavana iltana. Italian Genovasta laiva irtautuu 23.7. klo 17.00, eli Euroopan läpiajoon jää reilu 5 päivää. Kerkeää katselmaan jopa maisemia ja nähtävyyksiä menomatkallakin.

Suunnitelma: Tunisiassa puolitoista viikkoa välillä rannalla makoillen ja välillä Tunisiaa kierrellen, jospa sitä Saharankin näkisi... Lähtö Tunisiasta 2.8. klo 23.00. Paluumatka tehdäänkin idempää Itävallan/Tsekkien/Unkarin/Puolan ja Via Baltian kautta. Saa nähdä sitten lopullisen reitin.

Varustautuminen: XX:n talvihuoltokin on venynyt tänne saakka. Ketjut ja rattaa menivät vaihtoon. Tänään takarengasta pyöritellessäni, ääni oli kuin lottokoneessa. Rikkoituneen takalaakerin kuulat rapisivat keskiön keskellä, damm... Onneksi kasaaminen ei jäänyt viimeiseen viikonloppuun. Talven aikana huomasin vuotoa etumaisessa jarruletkussa metalliliitoksen ja letkun välistä. Tuloksena teräspunosletkusarja Carpimotolta, onpahan ainakin jarrutuntumaa. Myös akku menee vaihtoon, eivät taida huolenpidollani (=huolettomuudellani) kestää vuottakaan. Viime syksynä Norjassa vaihdettu Battlax saa olla alla lähtiessä, vaihdetaan matkalla mikäli tarvetta ilmenee. Roopelle täytyy ostaa uusi ajopuku, kengät, hanskat ja kypärä käyvät entiset.

Matkabudjetti: Laivamatkat yhteensä noin 900,- euroa (Hki-Trave ja Genova-Tunis-Genova). Lisää laivamatkaa tulee Tallinna-Hki. Kaikki rahathan siellä menee mitä on ;-D. Hätävaralle (=käytettäväksi) Visan korotusmahdollisuus. Polttoaineet tulen ostamaan suoraan Shellin huoltoasemilta Euro-kortilla. Majoitukset on sponsattu Heikin ja Rym´n puolelta puolelle matka-aikaa, menomatkalla Rym´n sukulaisissa ja perillä vanhempien resitenssissä...

Tästä se matkan odotuksen viimeinen osa alkaa....

27.6.2007 Takalaakeri kunnossa :-D

Takalaakeri löytyi ihan paikkakunnan mopokorjaajalta ja vieläpä ihan sopuhintaan, 15 euroa + vaihtotyö. Nyt pääsee matkaan!

Pajalla huomattiinkin toisenkin laakerin olevan kohta tiensä päässä, joten päätettiin investoida toinen 15 euroa huolettomaan kesälomareissuun. Samalla tilasin uuden akun ja vaihdoin öljyt suodattimineen. Vielä jarrujen ilmaus, dual-jarruilla saattaa olla konstikkaampi kuin perusjarruilla. Katsotaan...

2.7.2007 Murheita ja onnistumisia....

Meinasi eilen illalla loppua se kuuluisa usko kesken jarrujen ilmauksen kanssa. Kaikki letkut vaihdettuna koko järjestelmä oli ihan tyhjä nesteistä. Siispä epätoivon vimmalla ilmaustoimiin. Jarrusatuloiden ilmausruuveista pruutattiin se kaikki mitä saatiin, pari-kolme desiä, nestettä putkistoon. Nestesäiliöissä ei pulputus käynytkään niin kuin odotimme... hemmetti mitäs sitten? Työpäivän mietin miten edetä, kysyimpä jopa pajaltakin aikaa josko ilmaaminen onnistuisi. Ei tärpännyt... lopetin työt Siilinjärvellä jo neljän jälkeen ja ajelin kotiin Iisalmeen miettien mitä sitten...

Hallissa hetken löysäilin banjopultteja ja ilmausruuveja, ja yritin pruutata lisää nestettä.... ei mitään elonmerkkejä jarrukahvoissa. Hetki ja plim, lamppusyttyi! Jarrusatuloissa on kahdet "ilmausruuvit", toiset letkujen välissä ja toiset satulan yläosassa. Yläosan ruuvit auki ja pruutalla nestettä sisään. Jopa alkoi elonmerkit säiliössä, jippii! Ensin takajarru alkoi ottamaan ja hetken päästä jo etujarrukin toimi. Todella yksinkertaista, kun vain oivaltaa. Oikein tehtynä koko ilmaus kesti vain 10 minuuttia. Ou jee...

Ilmauksen onnistumisen myötä mielialakin koheni roimasti, joten päätinpä huuhtaista mopon päältä viime syksystä asti kertyneet pölyt. Alta paljastuikin entinen syvän musta Blackbird.

Kaiken kruunasi kamerateline, johon sain puuttuvan jalan ruuvin ja pääsin kokeilemaan miltä systeemi näyttää. Koska HDV-kameraan ei vielä ole saatavilla ns. kynäkameraa, jouduin virittelemään koko vehkeen peilin varteen. Jos vetää lipat, niin kamera taitaa olla kuitenkin se pienin kuluerä. Kameran putoamista varten laitan vielä turvalenkin kamerasta peilin runkoon kiinnitettyyn telineeseen. Jospa siitä saisi jo maisematie videotakin aikaiseksi....

3.7.2007 Matkakuume nousee!

Jarujen ilmaus onnistuikin ja eilen sain takarenkaan uusilla laakereilla varustettuna, hinta 30,- euroa TÖINEEN! Öljyt suodattimineen vaihdettu ja huomenna saan uuden akun. Huomenna mopo kasaan ja tyyppien ottoon lähes 10 kuukauden jälkeen, on se pitkä tuo talvi täällä Suomessa :-)

Tänään haimme Roopelle uudet housut. Lähes uusi takki roikkuukin jo hengarissa. Saappaiden, hanskojen kypärän ja muiden varusteiden viime tsekkaus. Itselleni ostin heräteostokksena Sinisalon nahkahanskat, paikallinen Maxi-Makasiini ja 49.-. Oli niin edullisetkin...

Tilasin vielä Scala Rider Teamset bluetooth kypäräpuhelin setin. Pitäisi voida tarvittaessa jopa soittaa ja vastata puhelimeen autobaanaltakin. Suurin syy hankintaan oli kuitenkin matkustajan ja kuljettajan välinen kommuninkointi mahdollisuus, eipähän tarvitse välttämättä pitkästyä takapenkillä. Jospa setti kerkeisi vielä tulla ennen lähtöpäivää.

Green Gard hankittu, vielä matkavakuutus kuntoon. Tapiolan kuukauden erillinen matkavakuutus maksaa n. 120 euroa. Ympärivuoden voimassa oleva kotivakuutukseen liitetty matkavakuutus 149 euroa (samoilla korvausmäärillä), tästä saa vielä 20% alennuksen jos/kun on voimassa oleva kotivakuutus ;-D. Kotivakuutukseen liitettyyn matkavakuutuksen turva sisältää vakuutuksen myös perheen jäsenille, edullista? Taitaa tulla matkattua joka vuosi sen verran, että ympärivuotinen vakuutus kannattaa.

Polttelee oikein kunnolla tuo matkakuume, ei millään malttaisi olla enää töissä :-/